Monthly Archives: Январь 2014

funduk

ГОРІХОПЛІДНІ КУЛЬТУРИ

ГОРІХОПЛІДНІ КУЛЬТУРИ

        Серед горіхоплідних культур найбільшу зацікавленість на сьогодні становлять горіх грецький та фундук.

В Державному реєстрі сортимент горіха представлений кращими українськими, молдавськими та французькими сортами – Буковинський 1, Чернівецький 1, Придністровський, Карлик 3, Карлик 5, Кишиневский, Коржеуцкий, Фернет, Пьєраль тощо. Ці сорти можна використовувати для створення насаджень зі схемами садіння 8,0 х 8,0 м і 8,0 х 6,0 м та формувати розріджено без’ярусну крону.

smorodina

ЯГІДНІ КУЛЬТУРИ

Ягідні культури найшвидше серед багаторічних плодових, забезпечують окупність капіталовкладень на створення насаджень.

Найбільш поширеними за валовим виробництвом серед ягідних є суниця та чорна смородина. Останнім часом виробничники почали приділяти більше уваги малині, але на «перші ролі» виходять нові для українського ягідництва культури – чорниця та лохина високоросла.

Порічки та аґрус в промислових насадження зустрічаються рідко, а переважно вирощуються на присадибних ділянках.

m

КІСТОЧКОВІ КУЛЬТУРИ

Для садів кісточкових культур притаманна певна зональна розповсюдженість.

Персик, абрикос, черешню, аличу великоплідну вирощують в Криму та південних і частково східних регіонах України, сливу та вишню в центральних районах, особливо на Поділлі. Проте останнім часом завдяки новим сортам та підщепам, сади кісточкових культур розповсюдились далеко північніше районів їх традиційного вирощування.

Персик – культура, яка щорічно знаходить собі все більше прихильників серед садівників-професіоналів. Вирощування його за технологією, яка дозволяє розміщувати від 800 до1250 шт. дерев на 1 га і забезпечує  урожай в межах 25-35 т/га є економічно обґрунтованим, оскільки дозволяє при повному плодоношенні отримати річний економічний ефект (прибуток) до 200,0 тис. грн/га.

яблоко

CАДИ ЗЕРНЯТКОВИХ КУЛЬТУР

Переважна  більшість  садів зерняткових культур (до 75%), що висаджені в Україні за останні 10-12 років, базується на застосуванні карликових та напівкарликових підщеп, нових високопродуктивних сортів, які забезпечують урожайність на рівні 35,0-45,0 т/га якісних екологобезпечних плодів та є стійкими проти грибних хвороб та несприятливих умов зовнішнього середовища.

Для яблуні щільність розміщення  дерев коливається в межах 1667-3125 шт/га (карликові підщепи) та 1000-1390 шт/га (напівкарликові підщепи).